Webinar om kulturarv og lokalsamfunnsutvikling

Med bakgrunn i prosjektet Træna 365 tok vi initiativ til et webinar med sentrale aktører som på ulike måter jobber med kulturarv og verdiskaping.

Træna 365 var utgangspunktet for samlingen der Helgeland Museum, Riksantikvaren, Kulturrådet, Distriktssentret, Nordland fylkeskommune, reiselivsaktører, private fagpersoner og kommunen deltok.

Det første webinaret hadde som formål å bli bedre kjent med, og forstå hverandres institusjoner, tankemåter og handlingsrom. Et hovedspørsmål handlet om hvordan vi kan jobbe tverrsektoriell med Træna 365 – slik at vi både bygger historia, identitet og kultur, men også bidrar til verdiskaping i form av økt næringsgrunnlag, sysselsetting og investeringsvilje. Vi må klare å ha flere perspektiv i hodet samtidig om satsingen skal lykkes og derfor trenger vi alle kloke innspill fra både myndigheter, utbyggere, fagpersoner og lokale!

Kan vi bruke Træna 365 som et læringscase som har overføringsverdi til andre steder? Og finns det andre steder som vi kan lære av?

Mange interessante temaer bli brakt på bordet.

Seminaret startet med et innlegg fra Moa Björnson og Marit Bertheussen. (Finns å bla i lengst ned i innlegget)

Janicke Kernland fra Helgeland Musuem snakket om hvordan museumer får nye samfunnsroller og blir «agenter for hukommelse og forandring». Geir Tvedt fra Riksantikvaren pratet blant annet om verdikjeden i kulturarv – og hvordan vi bedre kan jobbe med partnerskap og samarbeid som tar utgangspunkt i kulturarv og kulturmiljøer. Han løfte opp at det er nye tider innen byråkrati og at det definitivt er bruk for læringsarenaer i denne type landskap. Kirsti Saxi fra Nordland Fylkeskommune løfte opp satsing på Bodø 2024, Fotefar mot Nord og Skulpturlandskap Nordland og at det helhetsmessige perspektivet på samfunnsutvikling, kultur og næring er noe Træna har vært i forkant på. Roger Johansen fra Kulturrådet pratet blant annet omsynergier mellom reiseliv og kulturnæring. At vi må gjøre opp med bildet at folk kommer til Norge enkom for naturen, men at det faktisk er kultur som mange ganger er drivkraften. Vi må forstå at både høykultur og hverdagskultur er noe av det viktigste vi har som ressurs. Trygve Sunde Kolderup som er utbygger i Træna 365, og som ellers jobber med bærekraftig reiseliv i DNT avsluttet med et innlegg om bærekraftig reiseliv og at det man satser på her på Træna er like mye vekt på lokalsamfunnet som på gjester utenfra, like mye sommer som vinter, vår og høst. I den forstand skal alle ses på som lokale, uansett om du reiser til Træna for en dag eller bodd her siden generasjoner.

Dialog og tanker etter innleggene viste at det fanns mye intressante temaer å ta fatt i videre!

Vi takker alle som deltok og kommer helt sikkert til å invitere til oppfølging!

Samlingen gjennomføres som en del av prosjektet som er støtte fra Riksantikvaren.

Presentasjoner:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s